ingatlan

A blog főleg Dunakeszivel és térségével (Fót, Göd, Sződ, Sződliget, Őrbottyán, Veresegyház, Csomád, Erdőkertes) foglalkozik, ajánlatokat mutat be és ismeretet terjeszt a településekről ingatlanos szemmel. Amennyiben bármi észrevétele, hozzászólása lenne az ingatlanokhoz, kérem, üzenjen nekem az atlaszhaz@vnet.hu címre.

Friss topikok

  • t3v, az okostojas: a legfontosabb a méretarányos alaprajz. konyha és fürdő fotó mindenképpen, kert, esetleg emeletesn... (2012.08.12. 21:44) Ingatlan hirdetés a vevő szemével

HTML

Csökkenő frankhitelek

2009.01.13. 09:17 | ARTclub | Szólj hozzá!

A statisztikák szerint a hazai kereskedelmi bankokban tovább csökkent a svájci frank alapú igénylések száma. A számok és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a pénzintézetek a kevésbé kockázatosnak ítélt forint- és euró-alapú konstrukciók felé terelik az ügyfeleiket. Sokak szerint a svájci frank alapú hitelek a magas jövedelemmel és elsőrendű ingatlanfedezettel rendelkező ügyfelek kiváltsága lett, a pénzintézetek azonban cáfolták ezeket a híreszteléseket.

 

Az összes igénylésen belül a Magyar Nemzeti Bank hivatalos adatai szerint is csökkent a frankhitelek aránya. Ennek hátterében több intézkedés is megfigyelhető. Az év végi kedvezőtlen pénzpiaci események hatására a kereskedelmi bankok sorra vonták ki a frankhiteleket a piacról. Ahol maradt a konstrukció, ott a kamatok emelésével és más az igénylőket hátrányosan érintő árazási döntésekkel tették versenyképtelenné a terméket.

A lakossági hitelezésben továbbra is piacvezető szerepet betöltő OTP Bank beszámolója szerint az elmúlt három hónapban 20 %-kal csökkent a CHF-alapú kérelmek aránya. A jelenlegi állapot a bank szerint még nem végleges, az arány további mérséklődésére számítanak az előttünk álló időszakban.

A hitelbírálat során mind a jövedelemre, mind az ingatlanfedezetre vonatkozó eljárásrend módosításokon ment keresztül. Hitelkérelmet csak a jövedelem hivatalos igazolása mellett fogadnak be. A fedezettség szintjének növelése érdekében pedig az ingatlan hitelbiztosítéki értékéhez képest 15-20 %-kal alacsonyabb összegű hitel nyújtása biztosított.

Az OTP jelzálogalapú konstrukciói esetében nem változtak érdemben az átlagosan igényelt összegek, viszont a nemzetközi pénz- és tőkepiaci változások következtében szigorodó hitelezési feltételek némileg megnövelték a kérelmek bírálati idejét. A személyi kölcsönök átfutási ideje azonban változatlan maradt.

A svájci frank megnövekedett forrásköltségeire tekintettel az OTP Bank a kamattámogatás feltételeinek megfelelő ügyfeleknek a forint alapú hiteleket ajánlja, egyéb hitelcél esetén a frankhiteleknél kedvezőbb kamatozású euró-alapú hitelekre hívja fel az igénylők figyelmét. A CHF hitelek nem a kiemelkedő adósminősítéssel rendelkező ügyfelek kiváltsága lett, hiszen a bank ettől kedvezőbb törlesztőrészletek mellett is nyújt hitelt.

Az AXA Bank statisztikái szerint az elmúlt néhány hónapban - a CHF-hitelek rovására - minimálisan növekedett a forinthitelek aránya, de a változásokat egyelőre nem neveznék drámainak. Az AXA Bank hitelezési rendszere nem változott, az ügyfelek jövedelmi helyzetét, valamint az ingatlanfedezetet az eddigi gyakorlatnak megfelelően minősítik.

A dokumentumok hiánytalan benyújtása és a döntés meghozatala között átlagosan 20 nap telik el, sprinthitelek esetében az átfutási idő mindössze három munkanap. A bank szerint sem igazak a rémhírek, nem nőtt az elutasított hitelek aránya az elmúlt időszakban, a hitelek devizanemét pedig az igénylők általában a törlesztőrészletek ismeretében maguk hozzák meg.

Kérdésünkre a - frankhitelezést a piacon az utolsók között megszüntető - Erste Bank szakértője elmondta, hogy pénzintézetük a forint- és az euró alapú termékeket különböző akciókkal és reklámokkal kívánja népszerűbbé tenni. Az igénylők az induló költségek csökkentése mellett első éves kártyadíj nélküli hitelkártyát is kapnak.

 

Pénzcentrum

 

A táblázat szerint jelentős eltérések mutatkoznak a CHF alapú hitek kamatszintje és a fizetendő havi részletek között, igénylés előtt érdemes több bankfiókban is tájékozódni! Cikkünkhöz az adatokat január 8-11 között gyűjtöttük. Megkeresésünkre több frankhitelt még nyújtó pénzintézet jelezte, hogy nem kíván részt venni a körképünkben.

Címkék: poszt ingatlan cikk hitel ingatlanközvetítés

A bejegyzés trackback címe:

https://laknikell.blog.hu/api/trackback/id/tr97874268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása